Bozuk Paraların Kenarları Neden Tırtıklıdır?

Hiç düşündünüz mü bu bozuk paraların kenarları niçin tırtıklı diye. Bende bir kaç yıl önce nerede okuduğumu hatırlamıyorum bir yerde okumuştum öyküsünü, anlatayım derhal;




Eskiden bildiğiniz üzere kullanılan paralar değerli madenlerden yapılırmış. Bunun üzerine akıllı sahtekarlar paraların yanlarını kazımaya düşen parçalarını toplayıp tekrar para olarak kullanmaktaymış. 

Tabi ilk başlarda hepimiz sahtekarlara karşı tartı kullanmaya başlamış ancak insanoğlu bu sefer ince eleyip sık dokuyarak o zamanlar da hassas terazi olmadığı için tartıların fark edemeyeceği kadar kazımaya devam etmiş. Bunun üzerine paraların kenarları tırtıklı yapılmaya başlanmış, böylece kazınan paralar kendini belli ediyormuş. Bu da bizlere kadar gelmiş. Gerçi artık değerli maden falan kullanmadıkları için bizde sanırım bi 50 kuruş bir de 25 kuruşun kenarları tırtıklı durumda. Sadece bence yine altın kullansak fena olmaz altının havası bir farklı geliyor bana. Şimdiki gram altınlar 100 TL civarında olduğuna nazaran santigram altın kullanılabilir. Dünyadaki altın tüm insanlığa yeter mi bilmiyorum tabi.
Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski